Postup při odšťavování ovoce a zeleniny v odšťavovacím hrnci BIOWIN
Nerezový hrnec na odšťavování a vaření v páře 5 l BIOWIN
Nerezový hrnec na odšťavování i vaření v páře 8 l BIOWIN
Příprava ovoce a zeleniny
Měkké plody ovoce – jahody, maliny, rybíz apod. a středně tvrdé – borůvky, černý rybíz - se pouze omyjí ve studené vodě.
Tvrdé ovoce – jablka, hrušky apod. – se omyjí, zbaví jádřinců a nakrájí na kousky velké maximálně 3 centimetry.
Ovoce s peckami – švestky, meruňky, broskve – se opláchne vodou a zbaví pecek, větší plody se krájí na menší kousky
Zelenina - rajčata, mrkev, červená řepa…- se omyje studenou vodou a rozkrájí na menší kousky
Příprava hrnce
Spodní nádoba se naplní vodou do výšky 2 centimetrů pod horní okraj a nasadí se na ni
prostřední nádoba s výpustí šťávy. Kohout musí být zavřený. Na prostřední nádobu se umístí
horní část, vloží se do ní připravené ovoce nebo zelenina a přikryje poklicí. Sestavený odšťavovač s ovocem se dá na zdroj tepla – plyn, elektřinu, sklokeramiku i indukci.
Odšťavování
Voda ve spodní nádobě se přivede k varu. Vysoká teplota a pára oddělí z ovoce nebo zeleniny šťávu, která stéká do prostřední nádoby.
Doba vaření pro získání štávy
Přibližně po 15 minutách vaření vody v spodní části se otevře kohout a šťávu je možné pomocí potravinářské hadice odpustit i přímo do čistých a sterilovaných lahví nebo sklenic.
Lahve i sklenice je nutné ihned po naplnění uzavřít.
Pro dlouhodobější skladování se doporučuje pasterizace v délce 30 minut ve vařící vodě.