Upozornění: Vzhledem k velkému počtu požadavků z Vaší IP adresy je odpověď serveru zpomalena. Adresa může být blokována, pokud se zatížení serveru nesníží.
Každý kuchyňský nůž si zaslouží náležitou péči. Odmění vás svou ostrostí a dlouhou životností. Jak na to?
Nůž za žádných okolností nepatří do myčky! Nejen extrémní vlhko a voda mají za následek jeho deformaci., ale také používané chemické prostředky. Ty mohou znehodnotit jak ostří nože tak rukojeť a také na ocelových nožích způsobují nevzhledné skvrny. Pokud dáte nože příliš blízko k sobě, vzájemným třením dochází k tupení ostří. Nůž opláchněte vlažnou tekoucí vodou, osušte jej a uložte.
V okamžiku, kdy vybíráte skutečně kvalitní nůž, vyberte si rovnou i kvalitní ocílku. Ocílka má za úkol udržovat nůž dostatečně ostrý. Má velmi snadné použití a nabrousit si s ní nůž zvládne i méně zdatný kuchař. Vybírejte ocílku, která je tvrdší než daný nůž. S výběrem vám pomůže prodejce, který vám poradí jak s nožem správně zacházet.
Při vaření se neobejdete bez prkénka. Pomáhá udržet kvalitu nože. Je však potřeba vybírat správné materiály. Skleněná či kamenná prkénka ztupí ostří nože. Při krájení musí prkénko zůstat na jednom místě. Vyhnete se tak nechtěnému pořezání. Při krájení většího množství surovin, zvolte správnou velikost prkénka.
Pro ukládání nožů máme mnoho možností. Vždy je potřeba dbát na to, aby se nůž nedostal do kontaktu s jinými materiály, byl uložen na bezpečném místě. Vhodné k tomu jsou magnetické lišty, ale i bloky na nože z bambusového či jiného dřeva.