Loading...

 21.12.2024 - 5.1.2025 sklad a kamenná prodejna uzavřena. Expedice objednávek znovu začne od 6.1.2025

Jakou pánev na indukci

Indukční varná deska je moderní variantou tepelného ohřevu, oproti jiným typům má řadu výhod. Její plocha vás ani vaše děti nikdy nepopálí, nad teplotou máte absolutní kontrolu, když na ní zrovna nevaříte, můžete ji použít třeba jako odkládací prostor, a v neposlední řadě skvěle vypadá. Výběr nádobí na indukci je ale trochu komplikovaný.

20.9.2018 | autor: vsenavareni poradna

Princip indukční desky

Zatímco ostatní typy ohřevu fungují na principu zahřívání dna nádoby od rozpálené plotýnky, naindukční varné desce se teplo vytvářípřímo ve dně hrnce nebo pánve. Deska totiž obsahuje elektromagnetickou cívku, která, pokud je spotřebič zapnutý, okamžitě reaguje s přiloženým nádobím, vytváří se zde silné magnetické pole a dno se zahřívá. Teprve ode dna se mírně zahřívá plocha desky, nikdy ale nedosáhne tak vysokých teplot jako jiné varné desky. Díky tomu, že teplo vzniká přímo v nádobí, je příprava pokrmů mnohem rychlejší, a tedy i efektivnější a úspornější.

 

Správné nádobí

Aby to ale fungovalo, musíte používat pánev s magnetickým dnem - pánev na indukci. Pokud ke dnu pánve přiložíte magnet a nedrží na něm, je to pro vás jasné znamení, že na téhle pánvi na indukci nic neusmažíte, neopečete ani nepodusíte. Dno musí být také dokonale rovné, jinak by vás během vaření mohly otravovat bzučivé zvuky. Když si kupujete novou pánev, je dobré informovat se, zda je konkrétní model vhodný k použití na indukčních varných deskách. Pokud to na obalu nebo v popisu produktu nenaleznete vysloveně napsáno, pátrejte po symbolech jednotlivých typů ohřevu. Indukci náleží symbol elektromagnetické cívky, který připomíná svislé kličky.

Pánve vhodné na indukci mohou být vyrobeny z oceli, titanu či mědi, mohou mít keramickou nebo teflonovou nepřilnavou vrstvu. Velmi dobře si indukce rozumí i s litinou. Často se také setkáte s pánvemi, které jsou kombinací hliníku a oceli, případně nerezu a oceli.Zde se využívá tzv. sendvičové dno – dno pánve je pro získání co nejlepších vlastností složeno ze dvou vrstev magnetického kovu a jedné vrstvy nemagnetického kovu mezi nimi.Takovouto úpravu však rozhodně nemá každá pánev, a proto se vždy přesvědčte, zda výrobce konkrétní typ doporučuje i k použití na indukci.

Každý z materiálů, se kterými se můžete při výběru nové pánve na indukci setkat, má své specifické vlastnosti. Pročtěte si náš článek o tom, jak vybrat pánev, abyste zvolili materiál, který vám sedne.

@parent