Pánve wok si získávají velkou popularitu po celém světě a naše kraje nejsou výjimkou. Možná i vy uvažujete o pořízení tohoto stylového kusu nádobí, který se hodí nejen k přípravě autentických asijských pokrmů. Jak ale vybrat pánev, která vám bude vyhovovat?
Typ ohřevu
Všechny pánve wok se hodí na plynový vařič, většina z nich i na sklokeramickou desku, halogenovou desku a elektrický vařič. Kvalitní woky jsou vhodné i k použití na indukci, to je ale vždy třeba si ověřit na obalu produktu nebo v jeho popisu v internetovém obchodu.
Litinová wok pánev je vhodná také pro použití na otevřeném ohni, můžete si ji tedy vzít i na kempování do přírody. Některé pánve wok (včetně všech litinových) se mohou dát i do trouby, wok je však určen především pro rychlé restování, a tak spojení woku a trouby nedává příliš velký smysl.
Tvar a držadla
Pánve wok vyráběné a prodávané v Asii mívají kulaté dno, protože se v nich tradičně vaří na otevřeném ohni. Na naše ploténky jsou však nepoužitelné, a proto mají pánve dostupné u nás sice zakulacený tvar, ale rovné hladké dno. Woky jsou hluboké a směrem nahoru se rozšiřují, sehnat ale můžete i mělčí varianty. Pokud plánujete ve wokuvařit omáčky nebo restovat asijské pokrmyi s nezaměnitelným promícháváním ve vzduchu, doporučujeme hlubší pánev. Mělčí postačí tomu, kdo bude wok využívat jen k restování masa nebo zeleniny a obsah pánve promíchávat vařečkou nebo dřevěnou vidličkou.
Pánve wok se většinou vyrábějí se dvěma uchy po stranách, což umožňuje promíchávání pokrmů ve vzduchu. Setkat se ale můžete i s jedním dlouhým držadlem, na jaká jsme zvyklí u běžných pánví. Nelze říct, které provedení je lepší, vyberte to, které vám osobně bude více sedět.
Materiál
Dříve se pánve wok vyráběly výhradně z litiny, a tento materiál pro jejich výrobu asi nejvhodnější. Litinovou pánev můžete rozpálit na velmi vysoké teploty, potraviny tak budete restovat opravdu zprudka, díky čemuž nejen získáte skvělou chuť, ale také zachováte podstatné množství vitaminů a minerálních látek v zelenině a dalších surovinách. Při koupi litinového woku počítejte s vyšší pořizovací cenou a také s velkou hmotností tohoto nádobí. Co vás na druhou stranu potěší, je nejen velmi dlouhá životnost, ale také nepřilnavá vrstva, která se vytvoří na povrchu pánve správným vypálením před prvním použitím. Někteří lidé mají z vypalování strach a raději si zakoupí pánev z takového materiálu, který není třeba vypalovat. Tato procedura je ale velmi snadná a zvládne ji každý. Zde je postup vypálení: Celou vnitřní plochu pánve vytřeme rostlinným olejem nebo vymažeme tukem (bez jakýchkoliv příměsí), pánev dáme na zdroj tepla a zahříváme, až se z tuku začne kouřit. Tehdy tuk vylijeme a pánev necháme volně zchladnout (pozor na teplotní šoky, ty litina nesnášípříliš dobře, může i prasknout). Postup ještě dvakrát opakujeme. Povrch litinového woku by měl být vždy mírně mastný, pánve uchováváme v suchém prostředí a zbytečně v ní nenecháváme stát jídlo.
Pokud vám litina z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje, můžete vyzkoušet třeba smaltovanou pánev wok. U smaltu je ale potíž v tom, že trvá dlouho, než se zahřeje, a právě vysoká teplota je u asijských pokrmů z woku klíčová. V praxi jsou smaltované woky vhodné spíše na jiné typy pokrmů, například dušené masové a zeleninové směsi, guláše nebo i polévky. Wok je pozvedne na vyšší úroveň, které byste v obyčejném hrnci jen těžko dosáhli. Pro tyto účely je jistě vhodné zakoupit takovou pánev, ke které dostanete i poklici.
Trochu blíže autentickým asijským pokrmům jsou jídla připravená ve woku z nerezu. Nerezové pánve wok se též často prodávají s poklicí, ale na rozdíl od smaltu se rychle rozpálí. Nerez však nemá žádnou nepřilnavou vrstvu, a tak se může stát, že se vám potraviny přichytí ke dnu nebo stěnám woku. Tomu předejdete použitím oleje (nejlépe sezamového) a také častým prohazováním pánve. Výhodou nerezových woků je jejich nenáročná údržba, můžete je pohodlně mýt v myčce nádobí.
Pokud chcete pánev wok s nepřilnavým povrchem a zároveň snadnou údržbou, nabízí se vám keramika. Keramické pánve jsou dnes velmi populární, a tak není divu, že se vyrábějí i v provedení wok. Keramický povrch není dokonale nepřilnavý, vyžaduje alespoň tenkou vrstvu oleje, ale to není problém, protože olej se používá v každém woku. Keramickou pánev pak stačí vytřít papírovou utěrkou a je připravena k dalšímu použití, pokud na ní nejsou zaschlé zbytky jídla, nemusí se vůbec mýt. Na keramických pánvích vás může zaujmout i široká škála barevných provedenía v ceně většinou bývá i poklice.