Zapomeňte na průmyslově zpracované potraviny a vychutnejte si lahodné domácí uzené.
Dle velikosti udírny si zvolíme, kolik kilo masa budeme potřebovat. Maso vybereme dle chuti třeba krkovice a bok, mají tuk, který dodá masu správnou šťavnatost. Ten kdo nemá rád tlusté maso, může udit například plecko, nebo kýtu – toto maso se může pro někoho zdát suché.
Nikdy není na škodu, si tedy maso promíchat, aby si každý mohl vybrat to, které mu chutná. Maso si nakrájíme přibližně na 1,5kg díly – záleží ale na velikosti udírny. Omyté díly masa nasolíme – se solí není třeba šetřit ( sůl můžeme nasypat do plechu a maso v soli vyválíme, takto nasolené maso klademe do velké misky. Maso s miskou zaděláme potravinářskou fólii a necháme takto 14 dní v ledničce. Po jednom týdnu je dobré maso převrátit, tak aby bylo maso nahoře, tentokrát ve spodu mísy.
V den uzení Maso opláchneme ve studené vodě – nejlépe pod tekoucí vodou. Zbavíme se tak přebytečné soli na mase. Dle druhu masa, můžeme maso napíchnout na hák, popřípadě použít provázek, nebo maso vložit do síťky. Maso zavěsíme do udírny a při teplém kouři udíme několik hodin. Opět je čas individuální, podle velikosti masa a typu udírny.
Hotové uzené je nejlepší podávat ihned po vyndání z udírny - s nastrouhaným čerstvým křenem a domácím chlebem je nejlepší.
Chybí vám nějaké pomůcky na uzení? Vše najdete v kategorii výroba domácích uzenin a šunky.
Uzené Vepřové maso za 14 dní
Budeme potřebovat :
Maso – dle chuti
Sůl
Háčky, nebo síťky na uzení či provázky na uzení