Dřevěné prkénko je živý materiál reagující na prostředí jako je vlhko, sucho či teplo. Dřevěná prkénka nedávejte do myčky nádobí. Díky extrémní vlhkosti a čistícím prostředkům může dojít k jejich nenávratnému poškození.
Jak správně pečovat o prkénko:
prkénko nedávejte do myčky nádobí
nevystavujte jej přímému zdroji tepla jako je žár varné desky či teplo radiátoru
nepokládejte na něj horké nádobí
nenechávejte na něm zbytečně dlouho zbytky potravin
umyjte jej po ukončení krájení tak, že jej krátce opláchnete proudem vody, osušte jej hadříkem a nechte volně uschnout
vydezinfikujte jej octem či citronovou šťávou
V první řadě znovu opakujeme, že prkénko nemá co dělat v myčce nádobí. Horká voda a chemie rozpouštějí olej, kterým je prkénko pro ochranu napuštěno, ale také dochází k jeho kroucení či praskání.
Dále se vyvarujte:
zasychání zbytků jídel na desce
velkému namáčení prkénka
vystavování velkému teplu
pokládání prkénka na radiátor
Drtivá většina prkének je ve výrobě napuštěna ochrannými minerálními a přírodními oleji. Jednou za měsíc proto prkénko ošetřete a obnovte tuto olejovou vrstvu. Díky tomu se vyhnete nechtěnému nasáknutí prkénka vodou či změně barvy. Malé množství oleje nalijte na prkénko a rozetřete jej ubrouskem po celé jeho ploše, nechte působit přes noc. Pokud aplikujete také včelí vosk, bude prkénko jako nové bez trhlinek a prasklin.
Důležitá je také pravidelná dezinfekce prkénka. Poradí si s ní obyčejný ocet, který zamezí šíření bakterií. Houbičku namočte do octa či octové vody a řádně jím prkénko vyčistěte a opláchněte pod tekoucí vodou. Tuto metodu můžete použít na všechny materiály. Nežádoucích pachů z ryb a dalších potravin se zbavíte pomocí citronu. Než prkénko doschne, vezměte půlku citronu a potřete jím jeho povrch a ještě jednou opláchněte tekoucí vodou.